Degustace Beaujolais 11.10.2021

Zveme vás na ochutnávku vín z (leckdy neprávem podceňovaného) regionu Beaujolais. Připravili jsme si pro Vás vynikající Château Thivin (považované za špičku apelace Côte de Brouilly a jednoho z nejlepších producentů regionu vůbec), které doplní naše novinka – Domaine Marcel Lapierre (apelace Morgon), jež je řazeno mezi legendární producenty naturálních vín Beaujolais.

 

V případě, že Vám nevyhovuje termín, přikládáme níže nabídku vín skladem, která si můžete objednat.

 

Místo:   Autentista wine & champagne bar  (Řetězová 244/10, 110 00 Praha 1 – Staré město)

Termín:  pondělí 11.10.2021

Začátek:  18:00

Vstupné:  500 Kč / osoba

Rezervace:  osicka@domaine.cz / 731 426 050. Nutná včasná rezervace!

 

Prezentovaná vína na degustaci (vše skladem, možné objednat, uvedené ceny vč. 21% DPH):

Raisins Gaulois 2020,  Marcel Lapierre … 330 Kč

Morgon Tradition ‚Cuvée Vieilles Vignes’ 2020,  Marcel Lapierre … 580 Kč

Morgon ‚Cuvée Marcel Lapierre‘ 2019,  Marcel Lapierre … 920 Kč

Morgon ‚Cuvée Camille‘ 2020,  Marcel Lapierre … 850 Kč

Beaujolais blanc ‚Clos de Rochebonne‘ 2019,  Château Thivin … 500 Kč

Côte de Brouilly ‚Les 7 Vignes’ 2018,  Château Thivin … 460 Kč

Côte de Brouilly ‚Clos Bertrand‘ 2018  Château Thivin …550 Kč

Côte de Brouilly ‚Zaccharie‘ 2019,  Château Thivin … 910 Kč

 

Château Thivin produkuje na kopci Brouilly špičkové Beaujolais, které vyniká svou koncentrací a elegantní noblesní strukturou. Vinařství je pravidelně vysoce ceněno vinařskými kritiky.

Historie vinařství počala v roce 1877, kdy Zaccharie Geoffray koupil doménu a její dva hektary vinic kolem kopce Brouilly. Château Thivin je vlajkovou lodí apelace Côte de Brouilly, která byla vytvořena v roce 1938, a to především díky výsledkům práce Zaccharie. Vinařství nyní hospodaří na 17 ha vinic. Apelace Côtes de Brouilly leží na staré sopce, jejíž vrchol je ve výšce 484 metrů nad mořem – sopečné podloží dává vínům mnohovrstevnatost a charakteristickou komplexnost a svěžest.

Současný hospodář, Claude-Edouard, znamenající již 6. generaci, opustil tradici karbonické macerace a počal produkovat vysoce koncentrovaná jemná vína, schopná stárnout po mnoho let s ideálním potenciálem pro párování v gastronomii. Ve vinařství upřednostňují šetrný přístup a vinice s velmi starými keři (některé i 100 leté) jsou obhospodařovány v ekologickém režimu.

 

Domaine Marcel Lapierre hospodaří na 20 ha vinic v apelaci Morgon o průměrném stáří 60 let a více. Zásadním zlomem se pro něj stalo v 80. letech setkání a spolupráce s legendárním Julem Chauvetem, který jako první od začátku masového používání agrochemikálií v 50. letech 20. století počal mluvit o „přírodním“ víně“ a návratu k tradičním přirozeným metodám. Marcel se stal brzy vůdčí osobností skupiny místních vinařů, kteří pokračovali v odkazu Julese Chauveta. Prosazovali práci se starými vinicemi, nepoužívat syntetické herbicidy a pesticidy, pozdnější sběr, důsledné třídění posbíraných hroznů, žádná chaptalizace, a minimální síření vína – anebo nejlépe žádné. Marcel, který navždy změnil vnímání Beaujolais pro mnoho vinných konzumentů, zemřel v roce 2010 a v jeho práci a odkazu pokračuje jeho syn Mathieu a dcera Camille, kteří svůj přístup obohatili ještě o biodynamické metody.