V roce 1979 rodina Thienpontů, která také vlastní Vieux Château Certan, získala malou vinici o rozloze jednoho hektaru, kterou do té doby pronajala majitelka paní Laubie vinaři. O šest let později rodina získala druhý hektar. Místo toho, aby tuto malou vinici absorbovali na 14 hektarů patřících k Vieux Château Certan, rozhodli se majitelé vzhledem k vlastnostem terroir vyrobit samostatné víno. Podloží z hlubokého štěrku smíchaného s trochou jílu obsahuje na železo bohaté hlíny, které přispěly k úspěchu legendárního Chateau Petrus. Kromě toho je stejně jako Petrus vinice téměř celá osázena Merlotem. Víno se vinifikuje v nerezových kádích a poté zraje po dobu 18 až 24 měsíců v dubových sudech, které se každý rok zcela obnovují. Le Pin je jedním z průkopníků vlastností vína v Bordeaux, pokud jde o řízení jablečno-mléčné fermentace v nových dubových sudech, což je delikátní postup, který vyžaduje neustálou pozornost. Vína Le Pin vynikají působivou bohatostí. Dřevité a aromatické, díky novému dubu rozvíjejí intenzivní aroma černého rybízu, karamelu, kávy a toastu. Toto víno je velmi charakteristické a je vzorem čistoty a jemnosti.